sábado, 3 de marzo de 2012

Noves energies per Mataró

Discurs de cloenda del IV Congrés del PSC de Mataró

Bona tarda companyes i companys.

Quina emoció i quina força hi ha en aquest congrés. Us felicito. Hem fet un gran congrés i això és mèrit vostre, de tots els que hi heu participat.

Us vull donar la benvinguda a totes i a tots. Moltes gràcies a totes les entitats i associacions que ens heu volgut acompanyar en aquesta cloenda del congrés del PSC de Mataró. No vull desaprofitar l’ocasió per agrair la presència dels mitjans de comunicació, i sobretot la feina dels membres de l’organització. Aquest ha estat un gran congrés.

No puc començar aquesta última intervenció sense recordar als companys que m’han precedit en aquesta responsabilitat, com a Primer Secretari del PSC de Mataró: Ramon Bassas, Joan Antoni Baron, Remigi Herrero, Anna Comas, Esteve Bergadà, Manel Mas, Ramon Manent i Francesc Rimblas.

De tots ells i de totes aquelles persones que dia a dia han construït aquests més de 30 anys d’història de socialisme català a Mataró, hem après molt. Rebo aquest testimoni amb honor i profund orgull i amb el repte d’intentar aixecar-lo una mica més.

I rebo el testimoni acompanyat d’un gran equip. Feu goig tots aquí. La nova Comissió Executiva que us he proposat i que acabem d’escollir per una important majoria. Aquesta és la nova executiva del PSC Mataró, basada en la integració, la renovació, i una millor estructura per servir als ciutadans i les ciutadanes.

Com a demòcrates, creiem que els partits són elements indispensables per a la participació política de la ciutadania. No tots els partits són iguals i nosaltres aspirem a que el funcionament de la nostra agrupació socialista sigui un exemple viu i pràctic dels nostres valors i de la nostra acció política i ciutadana.

Hem començat a fer un nou PSC no per a nosaltres sinó per Mataró, per cadascun dels mataronins. Ni molt menys tota la feina que hem de fer està enllestida en un dia de congrés, avui només hem iniciat un camí. Però no hi ha edifici sense les primeres pedres i us asseguro que n’hi ha moltes, de noves pedres.

Una nova pedra de més democràcia interna: primàries (un sistema d’elecció de candidats en que caldrà valorar la possibilitat d’obrir-lo a tota la ciutadania de Mataró) i un defensor del militant.

Una nova pedra de més transparència: obrint les portes per a que la nostra tasca quedi sigui ben visible als nostres afiliats i afiliades, però també a tota la societat mataronina.

Una nova pedra d’il·lusió, necessària a l’inici de tot projecte.

Un nou projecte polític amb la voluntat de que el PSC de Mataró esdevingui un veritable ‘laboratori d’idees’, una fàbrica de propostes contra la situació de paràlisi en que es troba el govern de CiU a la nostra ciutat.

Recuperar la passió per la política i l’orgull de ser socialistes. Acceptar el doble repte plantejat pel moviment 15-M: millorar la democràcia i posar l’economia al servei de les persones.

Ens fan falta canvis

Per fer un PSC més gran, més obert, més transparent, més democràtic i més integrador, eradicant tot sectarisme i les visions tancades, impulsant una cultura política interna basada en la llibertat i la fraternitat. Un PSC que ha de créixer cap endins i cap enfora. Un PSC federador de sensibilitats i impulsor d’una alternativa de govern permeable a les aportacions de tots i cadascun dels ciutadans que vulguin aportar idees i iniciatives a un projecte d’esquerres. Un PSC capaç de guanyar el combat cultural i de les idees, com a requisit previ per guanyar els combats polítics que afrontem. No ens resignem a viure de temps passats. No volem viure acomodats en la derrota. No ens rendim davant de les majories de la dreta.

Ens volem aixecar per canviar, per millorar i per tornar a guanyar.

Som conscients de les dificultats.

Patim una crisi global i que sembla inacabable, ingovernable. La democràcia i la ciutadania passen a un espai secundari i pren el protagonisme polític un nou poder, fins ara amagat: “els mercats” que dicten polítiques i sentencien governs i majories.

A Mataró no ens escapem d’aquesta crisi. Al contrari. En veiem el costat més dur: l'atur. Tenim més de 14.000 les persones aturades.

Tot això comporta que les prioritats dels socialistes han d'estar centrades en la lluita contra la crisi i en treballar per a un nou model de desenvolupament econòmic per Mataró. Hem de cercar fórmules econòmiques sostenibles en el temps (els recursos són limitats) i al mateix temps potenciant les sinergies i la cooperació per resoldre els reptes actuals

La ponència política i la resolució econòmica que avui hem aprovat marquen les línies a treballar i explorar. El nostre ha de ser un model basat en l'educació, la formació i la capacitació professional com a principals eixos. Els motors: la tradició industrial i de serveis amb els nous sectors emergents. Ens cal parlar de turisme. I sense oblidar com la cultura i l'esport poden ser actius econòmics generadors de riquesa i llocs de treball. Tot amb una visió que miri més enllà i traçant estratègies conjuntes amb la nostra comarca, el Maresme.

Aquesta greu crisi ens fa més fràgils davant la concentració de poder, la pèssima distribució de la riquesa i les desigualtats socials. Necessitem crear estructures, lligams, ponts, xarxes, fomentar el teixit social, l’arrelament social i territorial. Fer àgil l’estat del benestar (i l’administració). Garantir el seu futur fent-lo eficient, flexible, transparent, directe.

Ens calen polítiques agosarades per mantenir el nivell de vida: espais públics de qualitat, oferta cultural i esportiva de nivell i pròxima, assequible, garantir productes bàsics).

Hem de tocar de peus a terra però començar a transmetre a la gent que s’ha de confiar, que podem fer moltes coses, que un món millor és possible. Cal acabar amb la ràbia, la frustració i impulsar una nova utopia.

Per això no ens conformem.

Les polítiques d’ajust de la dreta ens porten a retallades indiscriminades dels pressupostos públics. Retallades sense criteri social i sense diàleg social, traint els programes electorals amb els que es varen presentar a les eleccions.

Convoquem a la ciutadania de Mataró a resistir davant de l'ofensiva de la dreta, no hem de recular en cap dels drets polítics, socials i laborals que ara tenim i que estan amenaçats.

Convoquem a la ciutadania a defensar els serveis públics com a patrimoni de tots els mataronins. Ho farem davant les administracions competents. Centrats en el paper del govern actual del nostre municipi.

L’equip de govern de CiU a l’Ajuntament de Mataró no sap on va. Li manca projecte, unitat al seu propi grup i li falta lideratge. No fa el que diu i no diu el que fa. Molta propaganda, sí, però cap projecte nou, cap innovació, cap prioritat.

Malgrat això, el PSC no ha fet ni farà una oposició de "pals a les rodes". Nosaltres estarem a l’alçada. Farem una oposició exigent i crítica, proposarem alternatives responsables, d’acord amb el nostre programa, i farem propostes solvents i rigoroses. Mantindrem una actitud de diàleg i de mà estesa, no per ajudar al govern municipal de CiU, sinó per ajudar a la ciutat, per posar-nos al servei dels mataronins i mataronines.

Avui els socialistes de Mataró ens comprometem amb el present i amb el futur de Mataró. Hi posarem el millor que tenim: El nostre treball. I ho farem amb diàleg, estarem a prop dels nostres veïns i veïnes amb els nostres ideals de justícia i de llibertat i amb els nostres principis socialistes, catalanistes i federals.

En definitiva, compromisos ideològics, compromisos polítics i compromisos de funcionament com a partit socialment actiu.

Aquest equip es compromet a tirar endavant les iniciatives aquí aprovades, a acceptar les crítiques i les diferents opinions. La diversitat no es una amenaça, tot el contrari, ens apropa a allò que volem tornar a representar, la societat mataronina.

Ara, com tantes vegades a la història, vivim condicions difícils i les nostres consciències no poden suportar sense rebel·lar-se davant de tanta injustícia, tanta desigualtat d’oportunitats, tant patiment.

Continuarem treballant per engrescar, per il·lusionar i perquè aquest partit sigui un gran partit a la gran ciutat que es Mataró.

Visca el PSC, visca Catalunya i visca Mataró!

1 comentario: